Het lijkt je leuk om met de hond mee te doen aan een hondenshow. Begin dan zelf met je hond te beoordelen en let er bij een reu op dat hij alle twee de teelballen heeft, met één of zonder krijgt hij namelijk geen beoordeling op de show.

Het is zinnig om eerst te oriënteren wat je wilt bereiken op een hondenshow. Vindt je het gewoon leuk om een keertje mee te doen en hoe je pup/hond beoordeeld wordt of wil je meedoen aan meerdere shows om iets met je hond te bereiken.

Vaak is het verstandig om eerst een keert bij een hondenshow te kijken, je hebt dan rustig de tijd om wat rond te neuzen, te zien hoe alles werkt en de hond kan wennen aan de show zelf. Voor de hond zijn er heel veel indrukken op een show, luchtjes, lawaai en heel veel honden. Als je een hondenshow wilt bezoeken met je hond kun je het best vooraf informeren of bezoekershonden worden toegelaten.

Als je nog nooit een aan een show hebt meegedaan is het prettig om eerst een keertje met een clubmatch mee te doen of een jonge hondendag van de rasvereniging. Op zo’n jonge hondendag gaat alles vaak wat speelser en kun je adviezen van de fokker krijgen. Je kunt ook aan een cursus ringtraining doen om te oefenen voordat je naar een hondenshow gaat.

Als je een hondenshow hebt uitgekozen waar je aan mee wilt doen moet je het volgende doen:
– Je dient de hond voor de show in te schrijven, dit kan online, maar ook nog schriftelijk. Let altijd op de uiterste datum dat je in kunt schrijven.
– Op het inschrijfformulier krijg je direct te maken met het invullen van allerlei gegevens. Zo moet je de naam van de hond, maar ook die van de ouders van je hond, stamboomnummer en de fokker invullen.
– Je moet ook nog een klasse kiezen waarin je wilt meedoen. Hieronder staan de verschillende klassen op een rij. Let op, de beslissende datum voor de leeftijd van de hond is de datum waarop de hond wordt geshowd!

Klasse Indeling

Baby klasse

4 tot 6 maanden

Puppy klasse

6 tot 9 maanden

Jeugd klasse

9 tot 18 maanden

Tussen Klasse

15 tot 24 maanden

Open klasse

Vanaf 15 maanden

Gebruikshonden klasse

Vanaf 15 maanden

Kampioens klasse

Vanaf 15 maanden

Veteranen klasse

Vanaf 8 jaar

Fokkers klasse

Vanaf 15 maanden, door exposant gefokt.

Gelijktijdig met de verzending van de inschrijving dien je de betaling over te maken voor de show. Na verloop van tijd krijg je een bevestiging van de inschrijving. Enige weken voor de show ontvang je een deelnemerskaart en catalogusnummer voor de show. Controleer ook of je hond nog voldoende gevaccineerd is ten tijde van de show.

Voor alle actuele reglementen verwijzen we naar de website KKUSH – VdA, per sectie.

http://www.kkush.be/nl/secties/sectie-4a 

Elk jaar organiseert de K.U.C.B.H. vzw., Commissie tentoonstelling of een kringgroep:

  • De Nationale fok Speciale voor Belgische Herders.
  • De jonge Honden en Veteranen dag.

Alle informatie hierover komt op de hoofdtpagina, staat in het clubblad en in onze kalender, op Facebook pagina.

Monique GIERES
Gwendoline SERMON
Daniel BEULENS
Facebook