De Mondioring is het allerjongste hondensportprogramma. Het wordt in België steeds meer beoefend en verovert langzaamaan de wereld. Het programma is ontstaan uit de Franse, Belgische en Zwitserse verdedigingsdisciplines en het Nederlandse KNPV.
De bedoeling van deze nieuwe discipline is een breed en afwisselend programma neer te zetten, toegankelijk voor iedereen die met zijn hond wil sporten. De mondioring bestaat uit 3 “categorieën”  onderverdeeld in een aantal oefeningen.

  • Categorie 1 bevat 7 appel-oefeningen waaronder los volgen, apporteren, voedsel weigeren, voorwerpen zoeken en nog een aantal leuke oefeningen welke door elke hond zijn uit te voeren. Deze basis oefeningen zijn verwerkt in een schouwspel waarbij de geleider en de hond goed moeten samenwerken en op elkaar moeten vertrouwen.
  • Categorie 2 bevat een drietal springoefeningen: over een haag, een schutting en een lengtesprong. U leert de hond op commando een drietal sprongen uit te voeren, waarbij het van belang is dat u volledig de controle behoudt over uw hond na uitvoering van de sprong. De hoogte of lengte van de sprong kan worden aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de hond.
  • Categorie 3 bestaat uit het verdedigingswerk. Het is de taak aan de “helpers” de hond uit te dagen, maar dit alles is gebaseerd op een spel. Het mondioring veld staat dan ook vol leuke attributen en de helpers halen rare manoeuvres uit om de hond uit te dagen. Tijdens wedstrijden is dit alles een fantastisch schouwspel. Dit is omdat het programma hierdoor leuk blijft voor zowel geleider als hond en het spelelement niet uit het oog wordt verloren.

Voor alle actuele reglementen verwijzen we naar de website KKUSH – VdA, per sectie.

http://www.kkush.be/nl/secties/sectie-1d 

Elk jaar organiseert de K.U.C.B.H. vzw., Commissie Mondioring het Nationaal Kampioenschap voor Belgische Herders.
Dit voor de categorieën 1, 2 en 3.

Deze wedstrijden worden meestal georganiseerd in samenwerking met een andere hondenvereniging.
Elk jaar kunnen de KKUSH hondenverenigingen hun kandidatuur indienen voor deze organisatie.

Voor de details, contacteer de K.U.C.B.H. Mondioring Commissie.

Elk jaar wordt het FMBB wereldkampioenschap georganiseerd.
Alle informatie en resultaten zijn de vinden op de FMBB website.


Johan WECKHUYZEN
Valeer LINCLAU
Anne-Sophie MULLENDERS

Facebook